Ukrán gyermekek táboroznak az Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából.

Egész nyáron több turnusban zajlanak napközis táborok ukrajnai menekült gyermekek számára a Magyar Cserkészszövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében Budapesten és Nagykovácsiban. A napközis rendszerű, különféle tematikára épülő heteket szabadtéri és beltéri játékok, művészeti foglalkozások és kirándulások is színesítik. Az összesen 300 gyermeket fogadó nyári táborok célja többek között, hogy a másfél éve tartó ukrajnai háború elől hazánkba menekült 5-16 éves gyermekek számára lehetőséget biztosítsanak új közösségek építésére, élménypedagógiával segítsenek feldolgozni az átélt traumákat és erősítsék az otthontól távol töltött idő alatti kitartást. Mindemellett a táborok a szülőket is tehermentesítik a szeptemberi iskolakezdésig.
 
A nyolc nyári héten át tartó alkalmak során több piknik jellegű élménynapot tartanak a szervezők, ahol egymással is találkozhatnak a különböző táborokban részt vevő gyerekek. Az augusztus 4-ei alkalmon különleges kreatív foglalkozásokon szerezhettek élményeket a menekült fiatalok: fafaragó műhely költözött a táborba, illetve közös munkában egy mozaikos tájképet is festettek művészetterapeuta vezetésével, a gazdag ebédet követően pedig tűzoltók által szervezett vizes program, mesemondás, Duna-parti séta és több társasjáték is része volt a programnak. A foglalkozásokba bekapcsolódott Mezei Léda színésznő, az Ökumenikus Segélyszervezet ismert önkéntese is.


 
Sipos Zoltán, az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjának vezetője kiemelte: a menekült családok számára rendkívül összetett támogatást nyújt a Segélyszervezet. Ez nem csupán kézzelfogható természetbeni – élelmiszer, ruha, gyógyszer, vagy éppen higiéniás eszközöket tartalmazó – csomagok osztását jelenti, hanem többek között az egészségügyi, ügyintézési problémákkal, szállásigénnyel, jogi és pszichológiai- valamint albérlet fenntartási vagy éppen nyelvi nehézségekkel küzdők gondjait is igyekeznek orvosolni. A közösségi élmények szervezése – mint például a nyári táborok és az egész évben zajló szabadidős programok – pedig azért fontosak, mert a legsérülékenyebb korosztálynak, a gyerekeknek nyújtanak feltöltődést a számukra különösen is viszontagságos időszakban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a magyarországi táborok mellett a kárpátaljai Viskán további 150 belső menekült gyermeknek szervez nyári élményheteket. A karitatív szervezet a háború kitörése óta eddig közel félmillió ukrajnai menekültnek nyújtott segítséget. Munkájáról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu oldalon található bővebb információ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük